Als baanzoeker werken IN of AAN de baanverwerving

baanverwerving vraagt goede strategie

Het bepalen van je strategie voor de baanverwerving is cruciaal voor succes

 

Jij kent ze vast ook. Mensen die te kennen geven al 80, 100 of nog veel meer sollicitaties de deur uit te hebben gedaan. Misschien geldt dat ook wel voor jou.

Helaas zonder het gewenste resultaat.

Maar ze blijven vacatures zoeken, struinen daarvoor het hele internet af. En schrijven brief na brief. Dat vraagt enorm veel wilskracht. Ik heb daar ook veel bewondering voor.

Op veel brieven krijgen ze een standaard afwijzing of misschien zelfs helemaal geen bericht.  En hoe dan ook, een afwijzing doet steeds weer pijn.

Zonder goede strategie gaat solliciteren niet werken. Althans, de kans op succes is klein. In een eerder artikel gaf ik dat al aan.

Werken AAN de baanverwerving geeft meer kans op succes dan werken IN de baanverwerving.

 

baanverwerving vraagt goede strategie

 

Werken IN de baanverwerving

 

Vacatures zoeken, brieven schrijven, je cv bijstellen; dat is werken IN de baanverwerving. Het is inderdaad een manier van werken aan werk.

Maar of die manier van werken effectief is, dat valt te betwijfelen. Ik heb er zo mijn vraagtekens bij. Vooral als je je daartoe beperkt.

Het is heel verleidelijk om gelijk IN het proces van de baanverwerving te duiken. Je te storten op het schrijven van een mooi cv, te speuren naar vacatures en passende brieven te schrijven. Zeker als je door contractbeëindiging op zoek moet naar een andere baan.

Die verleiding zie ik ook bij mijn coachklanten.

Het is dan heel begrijpelijk dat je in een vroeg stadium in een begeleidingstraject je cv op orde wilt hebben, mocht je toevallig een mooie vacature op het spoor komen. En dat je wilt oefenen met het schrijven van een sollicitatiebrief.

Maar met een cv en het kunnen schrijven van een sollicitatiebrief ben je nog niet optimaal toegerust om succesvol werk te maken van nieuw werk. En je loopt het risico dat je door prematuur solliciteren je kruit verschiet.

 

 

Werken AAN de baanverwerving

 

Succesvol zijn met het verwerven van een baan vraagt werken AAN de baanverwerving.

Werken AAN baanverwerving gaat met name over nadenken over en bepalen van je strategie. Als je een beproefde strategie hebt, heb je volgens J.T. O’Donnell zelfs geen wilskracht nodig. Dat lijkt mij wat sterk uitgedrukt, maar toch.

 

 

Meer Waarde Benadering; denken en handelen als een ondernemer

 

Succesvol zijn in de baanverwerving staat of valt met het bepalen en opvolgen van een passende en beproefde strategie.

Bij MEER WAARDE IN WERK is die strategie niet wezenlijk anders dan wanneer een ondernemer zijn product of dienst in de markt wil zetten.

Wil een ondernemer succesvol zijn, dan zal hij weloverwogen zijn product of dienst en zijn marketingstrategie moeten bepalen.

Voor jou als baanzoeker geldt hetzelfde.

Maar wat betekent dat dan voor jou, nog voordat je jezelf daadwerkelijk in de markt gaat zetten?

 

Net als een ondernemer moet je goed weten wat jij met jouw onderneming, jouw Ik BV, te bieden hebt.

In ondernemerstermen gaat het dan over jouw product of jouw dienst.

Dat heeft alles te maken met jouw kwaliteiten en de resultaten die jij met jouw kwaliteiten hebt neergezet. Het is dan ook belangrijk om dat heel helder te hebben.

 

Je moet een helder beeld hebben van de behoeften op de arbeidsmarkt.

Zodat je daar, met wat jij te bieden hebt, op in kunt spelen. In een vorig artikel heb ik daarover geschreven.

 

Je moet in kaart hebben wie jouw concurrenten zijn.

In hoeverre heb je daar zicht op? Wat onderscheidt jou van je concurrenten en maakt jou juist daardoor een sterk merk?

Wat jou onderscheidt, dat zijn jouw unique selling points. Zorg ervoor, dat je die overtuigd en overtuigend over het voetlicht kunt brengen.

 

Je moet helder kunnen communiceren over jouw specialiteit.

Waarvoor in het bijzonder moet een werkgever of opdrachtgever bij jou zijn? Waar ben jij met name goed in en op welk specifiek terrein heb jij mooie of zelfs opzienbarende resultaten neergezet?

In ondernemerstermen heeft men het dan over jouw niche. Volgens Wikipedia is een niche een klein afgebakend stuk in factoren of voorwaarden waarin een bepaalde specialisatie kan floreren. De term wordt in meerdere vakgebieden gebruikt.

 

 

Je product of dienst daadwerkelijk in de markt zetten

 

Als je in kaart hebt hoe jij met wat jij te bieden hebt kunt voldoen aan een behoefte op de arbeidsmarkt. En weet wat jouw unieke verkooppunten zijn en jouw specialiteit. Dan is de tijd rijp om je product of dienst daadwerkelijk in de markt te zetten.

 

Maak een lijst van de organisaties die interessant zijn voor jou.

In ondernemerstermen zijn dat jouw potentiële afnemers. Breng potentiële klantorganisaties in kaart, uitgaande van de regio die jij voor ogen hebt.

 

Ga relaties opbouwen en netwerken.

Lees mijn artikel daarover er nog eens op na.

 

Werken volgens deze strategie is een voorbeeld van werken AAN baanverwerving.

Ik weet zeker dat deze manier van werken jou vele malen succesvoller maakt dan werken IN de baanverwerving; vacatures zoeken, je cv bijstellen en brieven schrijven.

En ook al solliciteer je traditioneel, dan nog is werken AAN baanverwerving een zinvolle voorbereiding.

Het is dan ook goed, om meer tijd te besteden AAN werken aan werk dan IN werken aan werk.

 

 

Heb jij nog geen helder beeld van wat jij op de arbeidsmarkt te bieden hebt?

Of kun jij wel wat hulp gebruiken bij het in de markt zetten van jezelf als merk?

Bel (06-54762865 / 0575-544588) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

 

 

 

2 antwoorden
  1. marjan
    marjan zegt:

    maar wat als je juist geen ondernemersëigenschappen wilt ontwikkelen? Al die salespraatjes verafschuwt en gruwelt van netwerken?

    Beantwoorden
  2. Marlene Langbroek
    Marlene Langbroek zegt:

    Dan is het te hopen dat je een baan zoekt in een vakgebied en in een sector waarin veel vraag is naar professionals zoals jij en relatief weinig aanbod aan sollicitanten.

    Overigens moet je dat ‘verkopen van jezelf’ en als onderdeel daarvan ‘netwerken’ niet te commercieel zien. Netwerken kan ook heel spontaan, eigenlijk als vanzelf gebeuren op bijvoorbeeld een sportclub, een receptie waar je toevallig bent, een verjaardag.

    Maar ik kan me voorstellen dat het voor jou al gauw negatieve gevoelens en een aversie oproept, omdat het mogelijk in jouw allergie zit.

    Wist je overigens dat men vaak zegt dat je het meest kunt leren van mensen waar je de grootste hekel aan hebt? Het kan namelijk zo zijn dat die mensen in een doorgeschoten variant (dus negatief) een kwaliteit hebben waarvan het goed zou zijn dat jij daar een beetje van zou ontwikkelen.

    Voor veel van mijn coachklanten, maar ook voor mezelf is dat soms heel herkenbaar.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *