Op zoek naar een baan of bezig zijn met het vinden van je baan; een wereld van verschil

op zoek naar een baan of bezig zijn met het vinden van je baan

Wat je zegt is als het topje van de ijsberg

 

Twee keer per week ga ik naar de fitness. Zo ook afgelopen vrijdag. Een van mijn maatjes zocht zijn kaart waarop de presentie wordt aangetekend.

“Kun je hem vinden?”, vroeg ik hem. “Jazeker, het lukt me altijd om te vinden. Ik zoek niet, maar ik ben bezig om te vinden. En dan vind ik het ook”.

 

Voor banen is het niet anders. “Op zoek naar een baan” roept andere energie op en werkt anders dan “bezig zijn je baan te vinden”.

Met als gevolg, dat je ook eerder daadwerkelijk een baan vindt als je bezig bent met het vinden van je baan, dan wanneer je op zoek bent naar een baan.

Hoe dat werkt lees je in mijn artikel.

 

op zoek naar een baan of bezig zijn met het vinden van je baan

 

Op zoek naar een baan

 

Ik ben op zoek naar een baan”.

Je hoort het vaak zeggen of je leest het, al dan niet in varianten. Bijvoorbeeld in de kopregel van een profiel op LinkedIn: “op zoek naar een nieuwe uitdaging”, “zoekt facilitaire baan”, “zoekt baan omgeving Utrecht”, “op zoek naar een nieuwe en leuke job”.

Maar waar die persoon dan specifiek naar op zoek is? Dat hoor of lees je niet.

En het gekke is, dat het soms ook niet duidelijk is voor betrokkene. Als het maar een baan is.

Maar wist je dat het lastig zoeken is, als je niet weet wat je zoekt?

 

Een beeld van het werk dat je zoekt helpt je om een baan te vinden

 

In een eerder artikel beschreef ik het verhaal van Marloes. Het lukte haar maar niet om een baan te vinden.

Ze had geen helder beeld van het werk dat ze wilde doen. Ze zag dat als een belangrijke oorzaak voor het feit dat ze geen baan kon vinden.

Voor mij is dat heel begrijpelijk.

 

Als je niet weet wat je zoekt, dan is het ook moeilijk om het te vinden. En dat geldt niet alleen voor jou zelf, maar ook voor anderen die je kunnen helpen met vinden.

 

Als je wél een beeld hebt van het werk dat je zoekt, dan herken je het, als het op je pad komt. Je zult het eerder zien. En dus eerder vinden.

En niet alleen dat.

Sterker nog, het voor jou aantrekkelijke werk zal je als een magneet aantrekken. Het trekt je als het ware naar zich toe.

Dat heeft alles te maken met synchroniciteit; twee of meer gebeurtenissen die min of meer tegelijkertijd optreden in een voor de betrokkene zinvol verband. En dat, terwijl dat verband niet noodzakelijk als causaal wordt ervaren.

Er gebeurt dan iets waarvan je denkt “dit is wel heel apart of heel bijzonder” of “dit kan geen toeval zijn”. Misschien heb je er zelf ervaring mee.

 

Ik geef je een eigen voorbeeld.

Laatst was ik voor een van mijn coachklanten op zoek naar een oud deeltijd student van Saxion Hogeschool Deventer. Ik wist haar naam niet meer en ik had haar in jaren niet meer gezien of iets van haar gehoord.

Toevallig troffen wij elkaar kort daarna op het perron in Zutphen. Zij stond met haar rug naar mij toe, te bellen en ik hoorde haar stem. Ik dacht “dit kan toch niet waar zijn”. Maar zij was het.

De toevallige ontmoeting was voor mij een voorbeeld van synchroniciteit; als je gericht naar iets op zoek bent, dan komt het op je pad.

 

Je eigen overtuiging of vertrouwen dat je de baan vindt, is cruciaal voor je succes

 

In een eerder artikel beschreef ik hoe je je eigen pech kunt creëren door negatieve gedachten die invloed hebben op je gedrag.

 

Zo kun je met positieve gedachten ook je eigen succes creëren.

Als je gedrag gestuurd wordt vanuit positieve gedachten, dan ben je gericht op kansen en mogelijkheden.

Positief geladen gedachten leiden tot vitaliteit, levendigheid en daadkracht. Die woorden zeggen al veel over de invloed die ze hebben op je gedrag.

Wellicht ken je daar voorbeelden van. Of misschien ben je zelf iemand, die overal mogelijkheden en kansen ziet. En die grijpt en doelen realiseert.

Dat heeft ook te maken met selffulfilling prophecy. Als jij denkt dat iets voor jou mogelijk is, dan zul je er vol voor gaan. En daardoor vergroot je aanmerkelijk de kans dat je je doel daadwerkelijk realiseert.

 

Met wat je zegt laat je je onder de oppervlakte verborgen liggende zelfbeeld zien en wat je vindt en gelooft.

 

De boodschappen  ‘ik ben op zoek naar een baan’ en ‘ik ben bezig met het vinden van mijn baan’ kun je zien als uitingen van het topje van de ijsberg.

Er zit een heleboel onder het topje dat niet direct waarneembaar is. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan wat iemand drijft, wat zijn doelen zijn, de persoon die die is, het beeld dat die van zichzelf heeft, wat die vindt en waar die in gelooft.

 

Vele malen meer dan de uitlating ‘ik ben op zoek naar een baan’ getuigt de uitlating ‘ik ben bezig met het vinden van mijn baan’ van vertrouwen dat je je baan gaat vinden.

Je hebt een beeld van hoe de voor jou ideale baan eruit ziet. Je bent ervan overtuigd dat jij bij uitstek de persoon bent om succesvol invulling te geven aan die baan. Je bent ervan overtuigd dat ergens een werkgever zit te wachten op jou. Je hebt er alle vertrouwen in dat het jou gaat lukken om je ideale baan te vinden en te krijgen.

En jouw overtuiging en jouw vertrouwen, weerspiegeld in de uitlating ‘ik ben bezig met het vinden van mijn baan’, vergroten aanmerkelijk je kans op succes.

 

Op zoek naar een baan  of bezig zijn met het vinden van je baan; het lijkt alleen een verschil in formulering.

Het is echter veel meer dan dat; een wereld van verschil.  

 

 

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het helder krijgen van wat er bij jou onder de waterspiegel speelt  en wat jou belemmert om zelfverzekerd en met vertrouwen bezig te zijn met het vinden van je baan?

Neem contact met me op voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

  

 

1 antwoord
  1. Ellen Kersten
    Ellen Kersten zegt:

    Hallo Marlène

    Dank je wel voor de tip, na het lezen van dit artikel
    heb ik maar meteen mijn Linkedin-profieltekst aangepast!

    Groet, Ellen Kersten,
    bezig met het vinden van mijn baan| 🙂

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *