Weg met je cv!

Weg met je CV!

Over wat je wél kan helpen om een carrièreswitch te maken

 

Al twaalf jaar werkt David bij een grote bank. Hij haalt geen voldoening meer uit zijn werk. Zelf denkt hij dat hij het goed zou doen als vertegenwoordiger. Hij heeft diverse profielen aangemaakt op Monsterboard en Vacaturebank. Maar hij wordt alleen benaderd door detacheringbureaus voor financiële dienstverlening. Hij vraagt zich dan ook af, hoe hij het het beste kan aanpakken als hij de switch wil maken.

Op de site http://www.loopbaanadvies.net/ beantwoord ik met regelmaat loopbaanvragen van bezoekers. Zo ook de vraag van David. De vraag van David inspireerde mij tot dit artikel over hoe een cv je kan beperken, als je een carrièreswitch wilt maken. En wat je wel kan helpen.

Natuurlijk is het goed om een mooi curriculum vitae te hebben. Zeker als je cv ook goed laat zien wat je tot nu hebt neergezet in je werk.
Wat je functies waren, je taken en het resultaat van je topprestaties. Op internet zijn hiervan veel voorbeelden ter inspiratie te vinden. En wellicht heb ook jij al uren, dagen zitten zwoegen op je cv. Vooral omdat je je goed wilt profileren, nu je echt die switch wilt maken.

Het is strelend als je cv van internet wordt geplukt en je benaderd wordt door recruiters en bemiddelaars. Maar ook teleurstellend en frustrerend als jij steeds weer benaderd wordt voor functies die jij niet meer wilt doen. Omdat jij nu eindelijk die andere richting in wilt slaan en iets anders zoekt dan het voor jou bekende. Je cv blijkt dan kennelijk niet te werken.

 

Weg met je CV!photo credit: JSchoeck

 

Waarom je cv je niet gaat helpen als je een loopbaanswitch wilt maken

 

Met je cv krijg je werk in de lijn van wat je tot nu toe hebt gedaan. Je cv laat immers zien welke functies je tot nu toe hebt gehad, waar je ervaring mee hebt. En van die ervaring maken werkgevers graag gebruik. Zij gaan ervan uit dat je door die ervaring bepaalde expertise hebt opgebouwd en je bepaalde competenties hebt eigen gemaakt.

Helaas komt het beeld van wat jij werkelijk te bieden hebt aan competenties in een cv maar zeer summier naar voren. En het is vooral de lezer van het cv die zijn/haar interpretaties maakt. En misschien wil je nu juist andere competenties van jezelf inzetten in het werk dat je wilt doen. Andere competenties dan je tot nu toe vooral hebt laten zien.

Bovendien is een cv maar al te vaak een droge opsomming van feiten. En het zegt niets over wat jou werkelijk drijft. Over waar jij echt warm voor loopt qua werk. Daardoor laat je cv jouw “gezicht” niet zien.

Wil je een switch maken? Realiseer je dan dat je cv niet voldoende is. Je bereikt je doel niet met voor het voetlicht brengen wat je qua opleiding en werk tot nu toe hebt gedaan. Daarmee laat je potentiële werkgevers in het ongewisse over jouw kwaliteiten. En over de richting die jij verder in wilt slaan.

 

 

Maar wat werkt dan wel?

 

Het is belangrijk om vooruit te kijken. Bijvoorbeeld door het schrijven van je curriculum future. Dat is een document waaruit blijkt wat jij met je toekomst wilt doen en welke talenten je daarbij in wilt zetten. Het is een document dat je kunt gebruiken naast je cv. Of kunt combineren met je cv. In dat laatste geval noemt men dat document ook wel een resumé.

Het voelt misschien wat onwennig om je zo zelfbewust en doelgericht te profileren. Maar steeds meer werkgevers zijn op zoek naar mensen die weten wat ze willen. En die een duidelijke toekomstvisie hebben. Die kun je laten zien in jouw curriculum future.

Kies daarvoor een vorm die past bij jou. In mijn coachtrajecten werken de mensen hun specifieke werkdoel meestal uit in ‘Word’. Afhankelijk van een eventuele vacature en/of de organisatie waar je contact mee legt, maak je dan een keuze. Of je maakt een combinatie van je curriculum future en je cv of je gebruikt je curriculum future als apart document naast of in plaats van je cv.

 

 

Met de onderstaande stappen schrijf je een curriculum future dat perfect bij jou past

 

Stap 1: Maak een kwaliteitenlijstje

Maak een lijstje van je kwaliteiten en vraag je af welke kwaliteiten je het liefste inzet in het werk dat je doet. Maak daarvan een rangordening en kom tot een top-five. Als je die kwaliteiten in kunt zetten in het werk dat je doet, werkt dat als een dynamo. Je laadt er je accu mee op. En dat is vast iets wat je graag wilt.

 

Stap 2: Beschrijf jouw missie met betrekking tot werk

Zet eens op papier wat werk voor jou betekent. Is het voor jou een manier om jezelf te ontwikkelen en te leren? Is het een manier om financieel onafhankelijk te zijn? Of wil je met je werk een maatschappelijke bijdrage leveren?

En welke bijdrage wil je leveren door de dingen die je doet in je werk? Wat zijn jouw drijfveren? Waar loop jij warm voor? Bijvoorbeeld mensen ondersteunen in hun ontwikkeling, een bijdrage leveren aan een duurzamer samenleving? En welke rol of welke rollen zou jij daarin willen vervullen?

Laat je gedachten er eens over gaan en werk die uit in een paar alinea’s geschreven tekst of in een mindmap, of als een poster.

 

Stap 3: Formuleer hoe jouw ideale werkomgeving er uitziet

Wat is jouw favoriete kennis- en vakgebied? En jouw favoriete werkveld? En voor wat voor organisatie zou je willen werken? Is dat bijvoorbeeld een profit of non-profit organisatie, of een organisatie met een ideële doelstelling? Maak ook daarvan wat aantekeningen.

Wat is verder voor jou nog belangrijk om het plaatje van jouw toekomst compleet te maken? Maak er echt een ideaal plaatje van.

 

Zo ontwerp je jouw curriculum future. Een document waarin jij jouw visie op werk en jouw ideeën over jouw volgende stappen in je carrière uiteenzet. Een document waaruit blijkt wat jij met jouw toekomst wilt en welke talenten jij wilt in zetten. En zo kun jij jouw doelstelling helder profileren. En vergroot je de kans om te realiseren wat jij voor ogen hebt.

 

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met een curriculum future? Hoe heb jij jouw curriculum future ingezet? Hoe werd dat ontvangen?

 

 

 

 

10 antwoorden
  1. Leo van den Berg
    Leo van den Berg zegt:

    Naar aanleiding van uw artikel heb ik een CI ontworpen zoals ik denk dat deze bedoeld is en ik heb hem momenteel aan een aantal mensen voorgelegd ter beoordeling. Ik ben begonnen met een stukje eenvoudige tekst en heb langzaam meer zaken toegevoegd zoals foto’s.
    Ik zit nog een beetje te experimenteren hoe ik de lay-out zal opzetten, behoorlijk gevuld of juist ingetogen.

    Met vriendelijke groeten,

    Leo van den Berg

    Beantwoorden
  2. Marlene Langbroek
    Marlene Langbroek zegt:

    Leo, dank je voor je reactie. Mooi om je enthousiasme te ervaren. Ik kan me goed voorstellen dat de lay-out uitnodigt tot experimenteren. Door de lay-out laat je je “eigen gezicht” zien. Wellicht ook de overweging waard om afhankelijk van de organisatie die je wilt benaderen of de functie die je beoogt te kiezen voor een meer ingetogen vorm of een uitbundiger vorm. Experimenteer ermee en kies de vorm die voor jouw gevoel het beste past.

    Groet,
    Marlène

    Beantwoorden
  3. Rene Dees
    Rene Dees zegt:

    Ik heb met zeer veel interesse het artikel gelezen, Ik heb me eigenlijk nooit gerealiseerd dat je een CI (jouw toekomstbeeld) aan kunt maken. Omdat het CV een zo ingeburgerd item is, maar de tijden veranderen en mensen (zoals ik) willen op een gegeven moment een geheel andere weg in slaan. Je ontdekt dat het CV dan eigenlijk tegen je werkt. (ook als leeftijd een rol gaat meespelen). Het is voor mij des te verruimend om hiermee aan de slag te gaan. En wie weet of je met deze tool je doel wel kunt bereiken. Ik ben in ieder geval positief gestemd hierover.

    Groet, Rene

    Beantwoorden
  4. Marlene Langbroek
    Marlene Langbroek zegt:

    René, dank voor je positieve reactie. Inderdaad tijden veranderen. Waar je in het verleden misschien eerder geneigd was om je afhankelijk op te stellen en “braaf” te solliciteren, ben je nu succesvoller als je je pro-actiever opstelt. Een C.I. past bij die pro-actieve houding. Ik wens je veel inspiratie bij het schrijven van jouw C.I. En veel succes bij het gebruik ervan.

    Beantwoorden
  5. Fons Bouwhuis
    Fons Bouwhuis zegt:

    Marlene

    Bedankt voor deze leerzame uiteenzetting. Denk dat ik de variant “resume” ga toepassen. Naar opdrachtgevers kun je de usp benoemen en het cv gedeelte vertelt iets uit het verleden. Super!

    Beantwoorden
  6. Lenneke Karlas
    Lenneke Karlas zegt:

    Hoi Marlene,

    Erg leuk stuk, ik ga gelijk aan de slag met de CI.
    Zijn er ook voorbeelden van een dergelijke CI, om er een beeld bij te krijgen?

    Beantwoorden
  7. Jolanda de Heus
    Jolanda de Heus zegt:

    Hi,

    Door een CI te maken heb je goed je toekomstige functie voor ogen. Het is goed om te focussen Echter levert dat nog geen baan op.Je mist tenslotte nog de nodige ervaring.
    Het CI is een eerste stap naar het leggen van een netwerk door mensen op te zoeken (via LinkedIn) die jouw geambieerde functie hebben en om daarmee dan eens in gesprek te gaan. Zo wordt het beeld van de gewenste functie scherper en je begeeft je in het netwerk waar jij graag bij wil horen. Wellicht kunnen er stages, detachering worden georganiseerd om zo ervaring op te gaan doen en de branche jou ook ervaart wat mogelijk de functie van je dromen kan opleveren.

    Groet Jolanda

    Beantwoorden
    • Marlene Langbroek
      Marlene Langbroek zegt:

      Jolanda,
      Dank voor je reactie. Een C.I. gaat voor mij verder dan een omschrijving van de voor jou ideale baan. Een C.I. schrijf je als je grondig onderzoek hebt gedaan naar het werk dat je zou willen doen en dus ook goed in beeld hebt welke kwaliteiten je daarvoor nodig hebt.
      In een C.I. geef je dan ook aan welke kwaliteiten je voor de beoogde functie in huis hebt en op grond waarvan jij kunt aantonen dat je geschikt bent voor dat werk, ook al heb je die specifieke functie nog niet uitgeoefend.
      Om een organisatie daadwerkelijk te kunnen laten zien dat je de kwaliteiten hebt is inderdaad detachering een mooie optie. Stage zou ook kunnen, maar het is mijn ervaring dat vooral voor stage gekozen wordt als iemand eerst nog werkervaring wil opdoen om zich verder te kwalificeren voor de beoogde functie.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *